„Jako Irák. Česko ke všemu ochotné.” Lipavský táhne na Rusko a za zády mu zní...

25.01.2022 4:42 | Komentář

Napětí mezi Ruskem a Západem roste. Z Washingtonu zní varování, že ruská invaze na Ukrajinu je na spadnutí, Moskva to popírá. EU není jednotná, ale česká vláda už deklarovala, že dodá Kyjevu zbraně podle přání, a ministr Lipavský prohlásil, že je Česko připraveno přidat se k dalším sankcím. Jak jsme zjistili, ne celá diplomacie je v tomto postupu jednotná. Naše redakce vyslechla silná varování proti „harašení zbraněmi“.

„Jako Irák. Česko ke všemu ochotné.” Lipavský táhne na Rusko a za zády mu zní...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský

„Na základě žádosti zástupců Ukrajiny předložíme jako resort Ministerstva obrany vládě ČR návrh, který by směřoval k materiální pomoci, o kterou nás žádali. Jedná se o dodávku vojenského materiálu a techniky na pokrytí aktuálních operačních potřeb ukrajinských sil. Konkrétně jde o dělostřeleckou munici ráže 152 mm. Je to prodiskutováno se zástupci generálního štábu a byl by to dar,“ uvedla koncem minulého týdne ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s tím, že Česko je s Ukrajinou.

Její vládní kolega a ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na společné tiskové konferenci na Ministerstvu obrany doplnil, že se Česká republika nenechá Ruskem zastrašit. Konstatoval, že vyjednávání o bezpečnostní situaci ve východní Evropě se odehrává pod tlakem Ruska a pod vyděračskou taktikou hrozby vojenské invaze na Ukrajinu.

„Pozice České republiky je v této situaci pevná a neměnná. Připravujeme se na nejhorší možný scénář a jsme připraveni podpořit sankce vůči Ruské federaci,“ uvedl pirátský šéf resortu zahraničí.

S přístupem svého nového šéfa je ovšem podle informací ParlamentníchListů.cz nespokojena řada zkušených českých diplomatů.

„Mnoho z nás nechápe, co chtěl pan ministr deklarovat. Hrozí nám snad vojenské nebezpečí ze strany Ruska? A víme přesně, k čemu se Putin chystá? O tom, že je invaze na spadnutí, se mluví už celé měsíce a zatím se neděje nic. Neříkám, že by nám mělo být jedno, pokud by Rusko útok zahájilo, ale je nutné vzít v úvahu, že Ukrajina není a nikdy nebude členem NATO. Pro nás má být podstatné, co se děje teď. Zase jsme moc rychlí a reagujeme neadekvátně. Zbytečně předbíháme. Z nedávné historie známe, že nejhorší jsou nechvalně proslulé koalice ochotných, stačí se podívat, jak dopadl Irák. Z naší pozice je strategicky důležité, abychom počkali na společnou akci v rámci NATO,“ popisuje redakci ParlamentníchListů.cz důvěryhodný zdroj z vysoké pozice v Černínském paláci.

Podle našeho zdroje se až příliš rychle ukázalo, že žádný deklarovaný restart vztahů s Ruskem, který slíbila vláda ve svém programu, nebude. „Restart s takovým přístupem? Buď to programové prohlášení nebylo míněno vážně, anebo jde o ukázku čirého amatérismu ze strany pana ministra. Nebo záměr ze strany Lipavského, protože jeho názory a činy vůči Rusku z minulosti známe. Jako opoziční role v pořádku. Jako ministr zahraničních věcí průšvih. Diplomacie je umění, je o opatrnosti, jemných výrocích a o jednání. Především o jednání. Podívejte se na západ Evropy. Německá ministryně zahraničí v Moskvě už byla, britská šéfka diplomacie se tam chystá. Nemluvě o Orbánovi. V této situaci by se mělo jednat, jednat a jednat po všech možných kanálech a úrovních, a ne harašit zbraněmi,“ popisuje dále vysoce postavený diplomat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …